Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 15 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 12 dag drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 olejek rumowy lub arakowy (do lukru)
  • Słoik marmolady lub dżemu
  • 6 kostek smalcu (do smażenia)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
  • Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło, trochę wystudzić (ma być letnie).
  • Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z utartymi żółtkami, mąką i mlekiem z masłem.
  • Na koniec do ciasta dodać spirytus.
  • Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Z ciasta formować kulki, do środka wkładać marmoladę lub dżem, delikatnie zlepić i układać na posypanej stolnicy, by pączki podrosły (najlepiej przykryć je ściereczką).
  • Smażyć na rozgrzanym smalcu.
  • Gorące pączki polukrować (do lukru można dodać olejek zapachowy według uznania).

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie