Składniki:
- 1 szklanka pęczaku
- 1 szklanka suszonych moreli
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki rodzynek
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kolendry
- gałka muszkatołowa
Reklama
Sposób wykonania:
- Pęczak ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
- Morele pokroić w paski, orzechy posiekać i razem z rodzynkami dodać do pęczaku.
- Wymieszać, zalać sosem przyrządzonym z jogurtu, miodu i soku z cytryny z dodatkiem cynamonu, kolendry i gałki muszkatołowej.
PĘCZAK
Obok kaszy perłowej i tak zwanej łamanej, pęczak jest jedną z kasz jęczmiennych, a zarazem jednym z najbogatszych w błonnik produktów zbożowych. Od pozostałych jęczmiennych kasz odróżnia go to, że ziarna jęczmienia są tu tylko pozbawione łusek, czyli plew, i polerowane, a nie łamane. Pęczak jest obfitym źródłem witamin i minerałów, ma też właściwości łagodzące stany zapalne przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Po ugotowaniu nie traci wartości odżywczych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 527,8 kcal
- Białko: 11,6 g
- Tłuszcz: 17,9 g
- Węglowodany: 89,2 g