Składniki:
- 30 dag młodych pieczarek
- 1 szklanka kiełków fasolki mung
- 3 małe cebule
- 1 średnia marchewka
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka szczypioru
- 1/3 szklanki oliwy
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- sól
Reklama
Sposób wykonania:
- Przygotować sos, mieszając oliwę z sokiem z cytryny i octem winnym.
- Pieczarki pokroić w talarki, cebulę w kostkę, dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, kiełki fasolki, posiekaną natkę pietruszki i szczypior.
- Doprawić odrobiną soli.
- Sałatkę polać sosem i wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 135
- białko 4,3 g
- tłuszcze 9,2 g
- węglowodany 9 g