ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 jogurt naturalny typu greckiego
  • 1 łyżeczka tymianku w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć go z miękkim masłem, solą oraz tymiankiem.
  • Ziemniaki wyszorować (ale nie obierać), pokroić wzdłuż na pół, a do środka nałożyć łyżeczkę masła czosnkowego.
  • Tak przygotowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).
  • Przygotować farsz: szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w kostkę, wymieszać je z twarogiem oraz jogurtem naturalnym, a następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Po upieczeniu ziemniaków do środka każdego z nich nałożyć twarogowy farsz.
  • Ziemniaki można też podać z wędzonym łososiem lub pieczonymi plastrami boczku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW