Składniki:
- 1 średni świeży pstrąg patroszony
- 1/4 kostki schłodzonego masła
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- oregano oraz tymianek
- sól i biały pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Pstrąga dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na folii aluminiowej, a plastry masła oraz czosnku umieszczamy wewnątrz ryby.
- Mieszanką ziół i przypraw posypujemy pstrąga w środku i na zewnątrz.
- Gałązki rozmarynu oraz pokrojoną w łódeczki cytrynę układamy na rybie (jedną gałązkę rozmarynu możemy włożyć do wnętrza).
- Zawijamy pstrąga folią i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia można rozchylić folię i podpiec skórkę).