Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoik dżemu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • bakalie
  • 1 olejek zapachowy (na przykład arakowy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a potem mąkę, miód, kakao i proszek do pieczenia (sypki).
  • Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i wlać do ciasta, wymieszać.
  • Do ciasta dodać bakalie (ilość i rodzaj – według uznania) oraz olejek zapachowy.
  • Piec w temperaturze 200°C przez około 1 godz.
  • Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem.
  • Gotowy piernik można polać polewą czekoladową i udekorować, na przykład włoskimi orzechami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie