Składniki:

  • 75 dag śliwek
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki gorącej wody
  • tłuszcz do okraszenia pierogów
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Umyte śliwki nadkroić i usunąć pestki.
  • Z mąki z dodatkiem żółtka i oleju oraz gorącej wody zagnieść ciasto pierogowe, dobrze je wyrobić i na kilka minut odłożyć na bok, przykryte talerzykiem.
  • Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać duże kółka lub kwadraty.
  • Zawijać w ciasto po jednej śliwce i zlepiać pierogi.
  • Gotowe pierogi wkładać do gotowania do wrzącej osolonej wody.
  • Po wypłynięciu gotować kilka minut.
  • Podawać polane tłuszczem i posypane cukrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie