Piramida żywieniowa to przedstawienie w formie graficznej właściwych zasad odżywiania się. Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinniśmy najczęściej spożywać, na samym zaś szczycie – te, które powinniśmy całkowicie wyeliminować lub znacznie ograniczyć ich spożycie. Przez lata piramida ulegała licznym zmianom. Ta, którą przedstawiamy, to jej najnowsza wersja, przygotowana przez Amerykański Departament Rolnictwa, który w 1992 roku jako pierwszy wprowadził pojęcie piramidy żywieniowej.
1 piętro.
Do nowej piramidy, oprócz produktów spożywczych, włączono aktywność fizyczną oraz kontrolę wagi (obliczanie wskaźnika BMI)
2 piętro.
Tam znajdują się produkty zbożowe, pełnoziarniste, z mąki żytniej i razowej, makarony z pszenicy durum i razowe, brązowy ryż, naturalne musli (3–4 razy dziennie). Ten poziom to również zdrowe tłuszcze nasycone (olej słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek).
3 piętro.
Owoce i warzywa. Owoce rzadziej (2 porcje dziennie), warzywa – w nieograniczonych ilościach.
4 piętro.
Nasiona i orzechy oraz warzywa strączkowe – groch, fasola, bób, soja, soczewica.
5 piętro.
Drób, jajka i ryby – nie muszą być spożywane codziennie, każdego dnia można wybrać 1–2 produkty z tej grupy.
6 piętro.
Nabiał – 1–2 porcje dziennie plus suplementy wapnia.
7 piętro.
Na szczycie zakazane przyjemności – fast foody, produkty pszenne, czerwone mięso, słodycze, tłuszcze nasycone i trans, sól.
Dodatkowe zalecenia:
Na aktywność fizyczną dorośli powinni poświęcać minimum 30 minut dziennie, a dzieci – 60 minut.
Aby zapobiec przybraniu na wadze lub utrzymać utratę wagi, należy ćwiczyć przez 1–1,5 h dziennie.
Piramida zakłada, że dzienne spożycie powinno wynosić 2000 kalorii.