Piramida żywieniowa to przedstawienie w formie graficznej właściwych zasad odżywiania się. Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinniśmy najczęściej spożywać, na samym zaś szczycie – te, które powinniśmy całkowicie wyeliminować lub znacznie ograniczyć ich spożycie. Przez lata piramida ulegała licznym zmianom. Ta, którą przedstawiamy, to jej najnowsza wersja, przygotowana przez Amerykański Departament Rolnictwa, który w 1992 roku jako pierwszy wprowadził pojęcie piramidy żywieniowej.

 

1 piętro.

Do nowej piramidy, oprócz produktów spożywczych, włączono aktywność fizyczną oraz kontrolę wagi (obliczanie wskaźnika BMI)

 

2 piętro.

Tam znajdują się produkty zbożowe, pełnoziarniste, z mąki żytniej i razowej, makarony z pszenicy durum i razowe, brązowy ryż, naturalne musli (3–4 razy dziennie). Ten poziom to również zdrowe tłuszcze nasycone (olej słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek).

 

3 piętro.

Owoce i warzywa. Owoce rzadziej (2 porcje dziennie), warzywa – w nieograniczonych ilościach.

 

4 piętro.

Nasiona i orzechy oraz warzywa strączkowe – groch, fasola, bób, soja, soczewica.

 

5 piętro.

Drób, jajka i ryby – nie muszą być spożywane codziennie, każdego dnia można wybrać 1–2 produkty z tej grupy.

 

6 piętro.

Nabiał – 1–2 porcje dziennie plus suplementy wapnia.

 

7 piętro.

Na szczycie zakazane przyjemności – fast foody, produkty pszenne, czerwone mięso, słodycze, tłuszcze nasycone i trans, sól.

 

Piramida żywieniowa

 

Dodatkowe zalecenia:

  • Na aktywność fizyczną dorośli powinni poświęcać minimum 30 minut dziennie, a dzieci – 60 minut.

  • Aby zapobiec przybraniu na wadze lub utrzymać utratę wagi, należy ćwiczyć przez 1–1,5 h dziennie.

  • Piramida zakłada, że dzienne spożycie powinno wynosić 2000 kalorii.