ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

 Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 150 g sera feta
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kwaśna śmietana
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy ją na sitko, posypujemy 2 łyżeczkami soli i odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy nadmiar wody.
  • W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia z łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
  • W drugiej misce do cukinii dodajemy pokruszony ser feta, żółtka, drobno posiekaną cebulkę oraz natkę pietruszki i miętę.
  • Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą.
  • Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do cukiniowej masy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Smażymy placuszki na złoty kolor i odsączamy nadmiar tłuszczu papierowymi ręcznikami.
  • Podajemy polane kwaśną śmietaną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW