W Japonii płukanie gardła jest uznawane za podstawę profilaktyki zdrowotnej. To skuteczna metoda stosowana w walce z bólem gardła, zapaleniem krtani czy chorobami przyzębia. Warto więc wypróbować kilka sprawdzonych przepisów na domowe płukanki, zanim sięgniemy po silne lekarstwa.

 

Płukanie gardła jest zalecane najczęściej jako naturalna metoda leczenia chorego gardła. Dzięki temu możemy domowym sposobem ukoić pierwszy ból, chrypkę, obrzęk czy stan zapalny. Zanim więc sięgniemy po specyfiki z apteki lub antybiotyki, spróbujmy najpierw zastosować płukanki ziołowe lub płukanki z odrobiną sody oczyszczonej.

Reklama

 

Płukanka z szałwii

Płukanie gardła szałwią dezynfekuje jamę ustną oraz łagodzi stany zapalne dziąseł.

Zaparzyć torebkę herbaty z szałwii w szklance gorącej wody. Następnie ostudzić (do około 37°C) i płukać naparem co kilka godzin.

 

Płukanka miodowa

Miód uśmierza ból, nawilża gardło i zwalcza infekcje.

W szklance ciepłej wody rozpuścić 5 łyżeczek miodu (spadziowego lub lipowego), a następnie dokładnie przepłukać gardło. Czynność tę należy powtarzać co 4 godziny.

 

Płukanka z rumianku

Napar z rumianku odświeża oddech, odkaża oraz działa przeciwbakteryjnie.

W szklance gorącej wody przygotować napar z jednej torebki herbaty z rumianku. Wystudzić i płukać gardło i jamę ustną. Powtarzać co 3–4 godziny.

 

Płukanka z domieszką sody oczyszczonej

Działa przeciwzapalnie oraz likwiduje obrzęk gardła.

Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 3/4 szklanki ciepłej wody, a następnie płukać gardło tym roztworem mniej więcej 4 razy na dobę. Nie należy wykonywać tego zbyt intensywnie. Przemywanie powinno być krótkie i delikatne, aby nie dopuścić do podrażnienia i przekrwienia śluzówki.

 

Płukanka z octu

Ocet, który ma kwaśne pH, działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczo oraz łagodzi pierwsze objawy bólu gardła.

Płukankę wykonać z roztworu ciepłej wody i octu jabłkowego (1 część octu i 3 części wody). Płukać tym gardło co kilka godzin.

 

Płukanka z 3-procentowej wody utlenionej

Działa dezynfekująco i oczyszczająco. Zalecana w chorobach przyzębia i stanach zapalnych oraz w celu płukania kieszonek dziąsłowych.

W szklance wody rozpuścić 5 ml (około 1 łyżeczkę) wody utlenionej. Płukać gardło delikatnie i krótko. Stosować 3–4 razy na dobę.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie