ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy ją szczyptą soli.
  • W garnku roztapiamy masło z oliwą i podsmażamy imbir przez około minutę, potem dodajemy dynię i podsmażamy kolejne 3 minuty.
  • Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok pomarańczowy oraz bulion warzywny, gotujemy aż do miękkości przez około pół godziny.
  • Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy do roztopienia.
  • Całość przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą i pierzem.
  • Gotową zupę krem podajemy z kleksem śmietany oraz pietruszką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW