Odpowiednie przechowywanie produktów daje gwarancję zachowania nie tylko ich świeżości, lecz także wartości odżywczych. Inaczej jednak powinno się przechowywać produkty suche, a inaczej świeże. Ale jak długo można przetrzymywać jedzenie w warunkach chłodniczych? I czy wszystkie owoce i warzywa preferują tę samą temperaturę?

 

Każdy produkt wymaga nieco innych warunków przechowywania. Innego bowiem rodzaju oświetlenia, temperatury, dostępu powietrza oraz poziomu wilgotności będą potrzebowały produkty świeże, a innego – suche.

 

Artykuły suche

Do artykułów suchych zaliczamy cukier, mąkę, sól, makaron, kasze, ryż itp. Tego typu produkty należy zawsze stawiać w suchych i wentylowanym miejscach utrzymywanych w czystości – zaniedbanie tego może doprowadzić do zagnieżdżenia się insektów. Produkty suche powinniśmy przechowywać w temperaturze około 12°C przez najwyżej 3 miesiące.

Reklama

 

Artykuły świeże

 

Owoce i warzywa

Z owocami i warzywami trzeba obchodzić się ze szczególną starannością, gdyż nie lubią one ani zbyt niskich, ani zbyt wysokich temperatur. Nie wszystkie jednak preferują takie same warunki. Ziemniaki, cebula i warzywa okopowe powinny być przechowywane w zaciemnionym miejscu (najlepiej bez dostępu światła dziennego), o średniej wilgotności oraz bardzo dobrej wentylacji. Większość owoców i warzyw można trzymać w lodówce, są jednak pewne wyjątki, na przykład owoce egzotyczne nie lubią chłodu. Najodpowiedniejszy dla nich będzie koszyk postawiony w suchym i w miarę ciepłym miejscu. Również pomidory, cukinia oraz ogórki preferują temperaturę powyżej 7°C, inaczej stracą swój smak i szybciej zaczną się psuć. „Wrażliwe” owoce i warzywa – maliny, truskawki, warzywa liściaste – powinny być zawsze przechowywane w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni.

 

Pieczywo

Odpowiednie przechowywanie pieczywa jest niezwykle istotne, gdyż szybko ulega ono gniciu lub wysychaniu. Dlatego chleb i bułki należy trzymać w pojemniku, w miejscu suchym, chłodnym oraz dobrze wentylowanym.

 

Mięso, twaróg, jaja, ryby

Produkty te często zawierają spore ilości wody, a ponadto dość szybko ulegają procesowi psucia, dlatego istotne jest, aby trzymać je w chłodnych warunkach, bez dostępu światła. Należy również pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki i umieszczaniu mięsa, ryb czy twarogu w specjalnych pojemnikach, gdyż soki, które z nich wypływają, mogą zanieczyszczać inne potrawy.

 

Warto też wiedzieć, jaki jest ich termin przydatności do spożycia. Mięso i podroby można trzymać w lodówce do mniej więcej czterech dni, twaróg oraz nabiał – do 10 dni, jaja – maksymalnie 3 tygodnie, a świeże ryby – tylko dwie doby.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie