Składniki:

  • 3 pstrągi
  • ½ szklanki mąki
  • miód płynny
  • migdały, orzechy włoskie, laskowe itp.
  • masło
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące, a następnie smażymy na oliwie.
  • Układamy w brytfannie lub szklanym naczyniu jeden obok drugiego, polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • Zapiekamy przez 10–15 minut w temperaturze około 180 stopni C.
  • Przygotowujemy sos: 1 łyżkę masła, sok z pomarańczy i cytryny oraz 2–3 łyżki miodu podgrzewamy razem i mieszamy do połączenia ze sobą.
  • Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW