ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

 Składniki:

  • 2 filety z dorsza lub tilapii
  • 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w półtalarki
  • 1 duży ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej
  • szczypiorek
  • skórka z cytryny starta lub drobno posiekana
  • oliwa z oliwek
  • sól (najlepiej morska), pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się, a następnie dodać puszkę pomidorów (warzywa oraz zalewę) i gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje.
  • Rozgnieść pomidory na patelni, dodać fasolkę szparagową i gotować kolejne 5 minut.
  • Doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Filety doprawić z obu stron solą i pieprzem i polać równomiernie odrobiną oliwy.
  • Ryby ułożyć naczyniu do zapiekania, posypać startą skórką z cytryny i obłożyć plasterkami mozzarelli.
  • Piec w piekarniku około 20 minut, aż ser się rozpuści.
  • Na środek talerza wyłożyć sos z fasolką szparagową, a nim umieścić zapieczoną rybę i skropić odrobiną soku z cytryny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW