ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 200 g wędzonego boczku lub szynki (w kawałku)
  • 1 łyżka startego parmezanu lub ostrego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 4 cebule
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek lub szynkę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju, a następnie wymieszać z ryżem, połową groszku, żółtkami i serem.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy ryżowej, delikatnie wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Masą ryżową wyłożyć wysmarowaną masłem foremkę w kształcie wieńca i piec pół godziny w temperaturze 180°C.
  • Pozostały groszek udusić na maśle, podlewając łyżką wody.
  • Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.
  • Wieniec wyjąć z formy, podawać z groszkiem i cebulą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW