Składniki:
- 1 garść kwiatów stokrotek
- mały brokuł
- pół główki sałaty lodowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 awokado
- kiełki słonecznika, rzodkiewki albo buraka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego albo winnego
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Myjemy kwiaty i warzywa.
- Brokuł podzielony na małe różyczki blanszujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i octu.
- Awokado kroimy w plasterki.
- Ogórki obieramy, a następnie za pomocą obieraczki dzielimy je na cienkie wstążki.
- Liście sałaty dzielimy na kawałki (nie kroimy jej nożem, bo się zrobi wodnista i żelazista w smaku).
- Wszystkie składniki łączymy na półmisku, dodajemy stokrotki i delikatnie mieszamy, a następnie polewamy sosem winegret z oliwy, octu, soli i pieprzu.
- To naprawdę orzeźwiająca sałatka. Smacznego!