Składniki:
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 400 g twarożku
- 2–3 mandarynki
- 3–4 marchewki
- po kilka listków szpinaku i kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1–2 łyżki ziaren sezamu
- sól, pieprz cayenne
Reklama
Sposób przygotowania:
- Sezam podprażyć na patelni, jedną trzecią ziaren odłożyć, a pozostałe wymieszać z twarożkiem, solą i pieprzem.
- Mandarynki obrać, podzielić na cząstki.
- Marchewkę opłukać i zetrzeć na tarce, skropić połową oliwy i soku z cytryny.
- Szpinak i kapustę pekińską opłukać i pokroić na kawałki, a następnie wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, skropić pozostałym sokiem i oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.
- 4 tosty posmarować z jednej strony twarożkiem, obłożyć szpinakiem, marchewką, mandarynkami i kapustą pekińską.
- Posypać wszystko prażonym sezamem.
- Przykryć pozostałym chlebem. Smacznego!