Składniki:

  • 5 filetów matiasa
  • 3 średnie cebule
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu winnego ziołowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego i białego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3–4 listki laurowe

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Filety wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć i pokroić w kawałki grubości 2–3 cm.
  • Oliwę połączyć z octem. Przyprawy i zioła wymieszać.
  • Cebule pokroić w plastry.
  • Układać w słoiku na przemian warstwę śledzi, cebulę i przyprawy z ziołami.
  • Zalać oliwą z octem i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 330
  • białko 20,9 g
  • tłuszcz 25,7 g
  • węglowodany 5,7 g

 

ŚLEDŹ

Bardzo w kuchni gniewały się śledzie,
Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie,

Tak jak gdyby istniały powody,
Wyżej cenić owoce lub lody.


Tak pisał Jan Brzechwa. A powody istnieją, bowiem ta tłusta ryba tylko w deserach nie występuje, nawet gdy jest przyrządzona z miodem czy bakaliami albo w słodkiej śmietance. Poza tym śledzie, niezależnie od tego, czy są świeże, czy solone, mają tysiące zastosowań. Dobrze zrobione goszczą w najbardziej nawet eleganckim menu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW