Składniki:
- 5 filetów matiasa
- 3 średnie cebule
- 3/4 szklanki oliwy
- 4 łyżki octu winnego ziołowego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego i białego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3–4 listki laurowe
Reklama
Sposób wykonania:
- Filety wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć i pokroić w kawałki grubości 2–3 cm.
- Oliwę połączyć z octem. Przyprawy i zioła wymieszać.
- Cebule pokroić w plastry.
- Układać w słoiku na przemian warstwę śledzi, cebulę i przyprawy z ziołami.
- Zalać oliwą z octem i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 330
- białko 20,9 g
- tłuszcz 25,7 g
- węglowodany 5,7 g
ŚLEDŹ
Bardzo w kuchni gniewały się śledzie,
Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie,
Tak jak gdyby istniały powody,
Wyżej cenić owoce lub lody.
Tak pisał Jan Brzechwa. A powody istnieją, bowiem ta tłusta ryba tylko w deserach nie występuje, nawet gdy jest przyrządzona z miodem czy bakaliami albo w słodkiej śmietance. Poza tym śledzie, niezależnie od tego, czy są świeże, czy solone, mają tysiące zastosowań. Dobrze zrobione goszczą w najbardziej nawet eleganckim menu.