Białaczka to grupa nowotworów, związana z nieprawidłowościami w układzie krwionośnym. Komórki nowotworowe obecne są zarówno we krwi, jak i w szpiku. Ich rozrost umożliwia nieprawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny.

 

Niedawno okazało się, że osoby mieszkające w krajach, w których jest mniejsza ekspozycja na światło słoneczne (a dokładniej – na promieniowanie UVB), są dwa razy bardziej narażone na zachorowanie na białaczkę niż ci, którzy mieszkają bliżej równika. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców. Ich zdaniem najprawdopodobniej jest to wynik niedoborów witaminy D we krwi, do których dochodzi znacznie częściej u osób zamieszkujących mniej nasłonecznione rejony świata. W niektórych porach roku ich organizm nie jest w stanie produkować dostatecznych ilości witaminy D.

Reklama

 

Jak podkreślają badacze, witaminę tę trudno dostarczyć w pożywieniu, gdyż znajduje się ona w składzie tak naprawdę niewielu produktów. Wprawdzie sporo tej witaminy zawierają ryby morskie, jednak trzeba by ich zjadać codziennie po kilkaset gramów. To nie zawsze jest możliwe.

Wyniki badań zamieściło pismo „PLOS ONE”.

 

Źródło: „PLOS ONE”.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie