ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Brytyjscy stomatolodzy ostrzegają rodziców: zęby ich pociech są niszczone nie tylko przez słodkie przekąski, lecz także przez słodkie soki oraz tak zwane smoothies i inne napoje ze sporą zawartością cukru i kwasu.

 

Dr Kathy Harley, dziekan wydziału stomatologii w Royal College of Surgeons, twierdzi, że często rodzice dają swoim dzieciom soki owocowe w dobrej wierze, są bowiem przekonani, że produkt na bazie owoców musi być zdrowy, a oni w ten sposób wypełniają dietetyczne zalecenia lekarzy. Jednak kombinacja cukru i kwasu może zniszczyć, uszkodzić i zmiękczyć szkliwo, które chroni przed próchnicą. A o tym rodzice już nie wiedzą, bo producenci soków na opakowaniach zamieszczają tylko informacje o wartościach odżywczych, ale nie o szkodliwych składnikach, takich jak na przykład kwas.

Reklama

 

Zdaniem dr Harley, aż u 50 procent pięciolatków szkliwo nazębne jest zniszczone w wyniku nadmiernego spożywania kwasów znajdujących się w pożywieniu. Szkliwo ulega zniszczeniu, kiedy poziom kwasu w jamie ustnej spada poniżej 5,5 w skali pH. Woda ma pH równe 7, mleko około 6,8, ale zdarzają się wody smakowe i napoje, w których pH jest mniejsze niż 3.

Według lekarzy, napoje tego typu powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi wapń, który neutralizuje kwas.

 

Źródło: Telegraph.co.uk