Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 175 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • mleko (do przygotowania budyniu)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Do mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia, a następnie masło, jajka i esencję waniliową; całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczęła tężeć.
  • Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
  • Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką, dokładnie obkładamy dół i boki blachy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 25 minut (aż się zarumieni).
  • W międzyczasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
  • Po upieczeniu tartę studzimy, umieszczamy na niej budyń, a na wierzchu układamy połówki truskawek, polewamy galaretką i wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie