Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały strąk chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 małe twarde pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, odrobina pieprzu

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Cykorię i czosnek obrać i drobniutko pokroić. Chili opłukać, przekroić, usunąć pestki i również drobniutko pokroić.
  • Natkę posiekać.
  • Miąższ awokado wyjąć z łupiny łyżką, pokroić w małą kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny.
  • Wszystkie przygotowane składniki „tatara” wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidory umyć, przepołowić, wyjąć pestki i napełnić „tatarem”.
  • Przybrać połówką orzecha włoskiego, krewetką lub połówką przepiórczego jajka.
  • Podawać z kromką razowego chleba.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kcal 240
  • białko 3 g
  • tłuszcze 25 g
  • węglowodany 4 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW