ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Dieta bez glutenu zdobywa coraz więcej zwolenników i to nie tylko wśród chorych na celiakię. Ale czy wystarczy wyeliminować gluten z jadłospisu, by poczuć się lepiej, schudnąć, a przede wszystkim pozbyć się dolegliwości żołądkowo-jelitowych? Czy coraz bardziej popularny teff może się stać wartościowym uzupełnieniem diety bezglutenowej?

 

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, znajdujących się w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nie ma specjalnych wartości odżywczych, ale polepsza sprężystość, nadaje puszystości i miękkości potrawie oraz poprawia jej smak i aromat. Nasz żołądek ma problemy, aby strawić gluten, dlatego niektórzy starają się wyeliminować go z codziennej diety i szukają produktów, które w swym składzie go nie zawierają.

Reklama

 

Miłka i jej wartości odżywcze

Teff, zwany również miłką abisyńską lub trawą abisyńską, jest jednym z najstarszych zbóż, uprawianych najpierw na kontynencie afrykańskim (głównie w Etiopii), a obecnie również w innych częściach świata. Ziarno to ma dużą wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem białka i protein. Zawiera sporo wapnia, żelaza, glinu, baru, tiaminy i magnezu, a także kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Znajdziemy w nim także cenne aminokwasy, mangan i witaminę K. W porównaniu do innych zbóż ma znacznie więcej metioniny i cysteiny. Co ważne, teff jest pozbawiony glutenu i ma niski indeks glikemiczny.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu

wartość energetyczna 334 kcal
białko 12,3 g
węglowodany 65,4 g
tłuszcze 2,1 g
błonnik 6,9 g

 

Zastosowanie w kuchni

Ziarno teff, choć znane od niemal 4500 lat, obecnie przeżywa swój renesans. Znalazło również szerokie zastosowanie w kuchni. Zmielone na mąkę, służy do przygotowywania chleba na zakwasie, który zachowuje długo swoją świeżość, a także naleśników i innych słodkich wypieków. Ugotowane ziarna stanowią doskonałą alternatywę dla kaszy, ryżu, makaronów i ziemniaków jako dodatek do obiadu. Miłka abisyńska ma bardzo neutralny smak, więc może przypaść do gustu wielu konsumentom. Jest bombą energetyczną, stanowiącą niezwykle wartościowe uzupełnienie codziennej diety, także tej bezglutenowej.