Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia

Krem

  • 2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • świeże truskawki (do dekoracji)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt (najlepiej dzień przed robieniem tortu).
  • Masło utrzeć.
  • Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Ubite i wystudzone jajka ukręcić z masłem.
  • Do tej masy dodać rozmrożone i rozgniecione widelcem truskawki (w zależności od smaku tak przygotowanego kremu można dodać troszkę kwasku cytrynowego, by nie był on za słodki).
  • Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.
  • Wierzch tortu i boki posmarować kremem.
  • Można udekorować świeżymi owocami, kleksami z kremu, bezami, bitą śmietaną – według uznania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW