Składniki:
Ciasto
- 200 g maki
- 2 jajka
- ¾ szklanki wody
- sól
Farsz
- 8 dag suszonych grzybów
- 6 czerstwych bułek
- 25 g bułki tartej
- 1 duża cebula
- tłuszcz
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyć, namoczyć na noc, ugotować w małej ilości wody i odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
- Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć.
- Grzyby, cebulę i bułki przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, a następnie do masy dodać bulkę tartą, sól i pieprz.
- Z mąki, jajek i wody ugnieść ciasto (jak na pierogi), rozwałkować i pokroić w niewielkie kwadraty.
- Na każdy kwadrat nałożyć farsz, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, a na końcu połączyć ze sobą dwa końce.
- Ugotować zaraz po zlepieniu wszystkich uszek w dużej ilości wody. Podawać z barszczem czerwonym.