Jak ustalili niemieccy naukowcy, po śniadaniu organizm zużywa znacznie więcej kalorii niż po obiedzie. Przeprowadzili oni kilkudniowy eksperyment z udziałem szesnastu mężczyzn, którzy na zmianę jedli duże śniadania z mniejszym obiadem i odwrotnie.

 

Badacze chcieli w ten sposób sprawdzić wpływ tych dwóch sposobów odżywiania na całodzienny bilans kaloryczny.

– Zalecamy, aby pacjenci z otyłością, a także zdrowi ludzie, jedli raczej duże śniadania niż obiady – tak brzmiała konkluzja dr Juliane Richter, autorki raportu z tych badań. – Pomoże im to zmniejszyć masę ciała i zapobiec chorobom metabolicznym. Termogeneza, czyli zużycie kalorii, jest bowiem znacznie wyższa przed południem niż w drugiej połowie dnia.

 

Źródło: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Żyj Długo

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie