Winogrona znane były już starożytnym cywilizacjom, takim jak Akadowie, Asyryjczycy czy Egipcjanie, natomiast w Polsce ich sława sięga czasów Piastów, którzy rozpowszechnili uprawę w celu produkcji wina do obrządków religijnych. Obecnie tworzy się z nich znakomite dżemy, soki, wino, rodzynki, ocet winny i olej oraz wyciągi z pestek. Jakie właściwości zdrowotne posiada wyciąg uzyskiwany z pestek i owoców winorośli?

 

Winogrona charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, ponieważ są bogate w potas, forsor, wapń, magnez, bor, jod, miedź i żelazo, witaminy z grupy A, B i C oraz antyutleniające związki polifenolowe – flawonoidy i resweratrol. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Polifenole zawarte są w skórkach winogron, a więcej ich jest w czerwonych winogronach.

Reklama
Reklama

Okulary ajurwedyjskie

Okulary ajurwedyjskie

damskie :: męskie
dziecięce :: z przesłonami

 

Właściwości

Wyciąg z pestek winogron należy do grupy substancji roślinnych zwanych flawonoidami, czyli silnych przeciwutleniaczy chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zawiera on proantocyjanidyny (OPC), czyli związki oligomeryczne, które odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom. Naprawiają uszkodzenia materiału genetycznego komórek, które mogłyby powodować powstawanie guza.Wykazują one kilkadziesiąt razy silniejszy efekt od witaminy E i C. Wyciąg zawierający OPC najczęściej pozyskiwany jest z kory sosny śródziemnomorskiej, aronii, zielonej herbaty oraz żurawiny, ale z pestek winogron jest najlepszej jakości.

 

Działanie zdrowotne

Związki zawarte w pestkach winogron rozpuszczają się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, dzięki czemu przenikają przez wszystkie błony komórkowe, także przez barierę krew-mózg, dlatego są w stanie chronić przed wolnymi rodnikami również komórki mózgu. Pestki są bogate w polifenowe, wzmacniające naczynia krwionośne i regulujące krążenie krwi. Zabezpieczają również organizm przed miażdżycą, ponieważ zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu. Ze względu na korzystny wpływ na lipidy krwi oraz zapobieganie agregacji płytek krwi, a także ich właściwości przeciwutleniające wspomagają leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę lub mających problemy z żylakami oraz skurczami mięśni nóg. Substancje zawarte w wyciągu z pestek winogron wykorzystywane są w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, poprawiają też widzenie osób spędzających wiele godzin przed komputerem. Zwiększają one wytrzymałość oka na zmęczenie i poprawiają widzenie kontrastowe oraz widzenie o zmierzchu.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Winogrona od dawna chętnie wykorzystywane były w kosmetyce. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe NNKT – palmitynowy, oleinowy, linolowy działają nawilżająco i wzmacniająco na skórę, natomiast garbniki zwiększają produkcję kolagenu w skórze, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zmarszczek, rozstępów, cellulitu. Szczególnie witamina A i E (witaminy młodości) dobroczynnie oddziałują na skórę, ponieważ spowalniają procesy starzenia, nawilżają ją i chronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej z pestek winogron jest składnikiem wielu kremów dla skóry dojrzałej i kremów przeciwzmarszczkowych.

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA

 

Dodaj komentarz