Zaparcie to zaburzenie przewodu pokarmowego, wskutek którego dochodzi do coraz rzadszych wypróżnień. Norma w tym przypadku jest płynna – może wynosić od trzech defekacji dziennie do trzech tygodniowo, wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Problem tak naprawdę zaczyna się wtedy, gdy zaparciom towarzyszą: bóle przy oddawaniu stolca, krwawienie, utrata masy ciała, bóle brzucha i osłabienie. Wtedy może to być symptom poważnej choroby i konieczna jest wizyta w gabinecie lekarskim.
Przyczyn zaparć może być kilka:
- mogą być one spowodowane chorobą (na przykład cukrzycą, mocznicą, toczniem) lub przyjmowanymi lekami (na przykład przeciwdepresyjnymi);
- ich podłoże może być psychogenne, co oznacza, że wiążą się z takimi czynnikami, jak pośpiech, skrępowanie, wstyd (dorośli najczęściej odczuwają to podczas urlopu, dzieci – w nowym otoczeniu, przedszkolu czy szkole).
Wstrzymywanie oddawania stolca może prowadzić do tak zwanych zaparć nawykowych; - przyczyną zaparć może być także zespół jelita drażliwego;
- są też przyczyny czynnościowe, spowodowane na przykład niewłaściwą dietą, spożywaniem żywności wysoko przetworzonej.
Kto jest najczęściej narażony na tę dolegliwość?
- osoby po 65. roku życia
- osoby prowadzące siedzący tryb życia
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- pacjenci przechodzący chemioterapię
- osoby często podróżujące, zmieniające otoczenie
- wielbiciele „śmieciowego” jedzenia
Długotrwałe zaparcia mogą mieć wiele nieprzyjemnych konsekwencji dla naszego zdrowia:
- wskutek zalegania resztek pokarmowych w jelitach tworzą się złogi, które mogą powodować stany zapalne;
- mogą się wykształcić żylaki odbytu, czyli hemoroidy;
- pojawia się również ryzyko powstania szczelin odbytu – bolesnych pęknięć błony śluzowej odbytu;
- możemy mieć złe samopoczucie (bóle głowy, zmęczenie);
- pojawiają się wzdęcia.
Jak walczyć z tym nieprzyjemnym i wstydliwym problemem?
Jeżeli nie występują wspomniane wcześniej dodatkowe dolegliwości, można spróbować zaradzić zaparciu prostymi sposobami, które wiążą się ze zmianą stylu życia i codziennego jadłospisu.
![]() | Uważaj na żywność przetworzoną, spreparowaną, gotową do spożycia, pełną ulepszaczy, barwników, konserwantów. Jest ona pozbawiona wszelkich wartościowych składników odżywczych oraz błonnika naturalnego, który tak zbawiennie wpływa na przemianę materii i sprawia, że stolce nie są suche, twarde i łatwiej przemieszczają się w jelicie. Dlatego postaw na razowe przetwory mączne, czarne pieczywo, surowe owoce i warzywa. |
![]() | Skończ z eliminacyjnymi dietami cud – pozbawiają one twój organizm niektórych składników odżywczych i zaburzają perystaltykę jelit. |
![]() | Unikaj mocnej kawy i herbaty. |
![]() | Zacznij ćwiczyć – ćwiczenia fizyczne, szczególnie te uruchamiające mięśnie brzucha, poprawiają pracę jelit. |
![]() | Pij około 2 litrów wody dziennie – woda pomoże zmiękczyć stolec, który łatwiej przejdzie przez jelito grube. |
![]() | Przyzwyczaj jelita do porannej aktywności. Najlepszym momentem na opróżnienie jelita grubego z masy kałowej jest ranek – wtedy jest ono najbardziej aktywne; ciało wraca „do pionu” i stolec zaczyna naciskać na odbytnicę. Jednak ranek to także pora stresu i pośpiechu. Postaraj się jednak powoli zacząć przyzwyczajać organizm do porannych wypróżnień. Mogą w tym pomóc łagodne herbatki ziołowe i rezerwowanie sobie co rano czasu na wizytę w toalecie. |
![]() | Nie przesadzaj ze środkami przeczyszczającymi – pamiętaj, że nawet w przypadku preparatów ziołowych może dojść do uzależnienia. Poszukaj raczej bezpiecznych suplementów, których składniki tylko delikatnie wspomagają perystaltykę jelit. Dobrym przykładem takiego preparatu jest Colon C z dodatkiem łupin nasion babki płesznik, a także pre- i probiotyków, który nie ma skutków ubocznych: nie rozleniwia jelit i nie przyzwyczaja ich do pracy tylko pod wpływem serwowanych mu w suplementach bodźców przyśpieszających wypróżnianie. |