Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 duża cebula
- 4–5 pomidorów
- 10 dag gotowanej piersi z indyka
- 3 łyżeczki oliwy
- ½ pęczka koperku
- brokuły
- 1 czerwona papryka
- biały pieprz, sól
Reklama
Sposób wykonania:
- Kalafior ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie na półmiękko i ostudzić.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie.
- Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilkę razem poddusić.
- Kalafior podzielić na różyczki i wymieszać z pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę pierś indyka.
- Wszystkie składniki posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego oliwą i zapiec w gorącym piekarniku.
- Udekorować zblanszowanymi brokułami oraz sparzoną, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 65
- białko 6 g
- tłuszcze 8 g
- węglowodany 10 g