Składniki:
- 1½ kg kapusty białej
- 2 cebule
- 4 dag tłuszczu
- 2 kajzerki
- 5 dag żółtego sera
- 3 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 5 dag słoniny
- 3 parówki
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną i pokrojoną kapustę (nie musi być drobno) gotować około 15 minut, odcedzić i lekko odcisnąć.
- Podsmażyć cebulę oraz namoczyć i odcisnąć bułki.
- Zemleć razem kapustę, podsmażoną cebulę i bułki.
- Parówki pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce.
- Żółtka utrzeć z połową tłuszczu, do tej masy dodać zmielone warzywa z bułkami i doprawić do smaku.
- Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny.
- Ubić pianę z białek, wymieszać z masą jarzynową – podczas mieszania dodać parówki i ser żółty.
- Wyłożyć masę do formy i upiec.
- Podawać na gorąco. Można polać sosem, na przykład pomidorowym.