ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 300 g ravioli
  • 400 g startej marchwi
  • 100 g sera gouda
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ravioli ugotować al dente i odcedzić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  • Marchew z masłem dusić na patelni około 5 minut, potem dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki, a na koniec całość wymieszać.
  • W osobnym naczyniu zetrzeć na tarce ser oraz pomieszać go z jajkami, mlekiem, śmietaną, startą gałką muszkatołową i solą.
  • Formę do zapiekanki posmarować odrobiną masła, a następnie układać warstwami makaron na przemian z masą marchwiową.
  • Całość polać sosem serowo-śmietanowym.
  • Piec przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW