Składniki:

  • 300 g ravioli
  • 400 g startej marchwi
  • 100 g sera gouda
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ravioli ugotować al dente i odcedzić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  • Marchew z masłem dusić na patelni około 5 minut, potem dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki, a na koniec całość wymieszać.
  • W osobnym naczyniu zetrzeć na tarce ser oraz pomieszać go z jajkami, mlekiem, śmietaną, startą gałką muszkatołową i solą.
  • Formę do zapiekanki posmarować odrobiną masła, a następnie układać warstwami makaron na przemian z masą marchwiową.
  • Całość polać sosem serowo-śmietanowym.
  • Piec przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie