ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

 

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 1 serek fromage
  • 1 łyżka sosu pesto
  • 4 pomidory
  • garść kiełków słonecznika
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

  • Serek rozetrzeć z sosem pesto, posmarować cienko naleśniki.
  • Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w centymetrową kostkę.
  • Z kiełków odciąć korzonki.
  • Nakładać na naleśniki pomidory i kiełki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Zrolować, owinąć ciasno folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Podawać przekrojone w poprzek na pół.

Reklama

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 278
  • białko 9,5 g
  • tłuszcz 12,1 g
  • węglowodany 35,6 g

 

 

KIEŁKI

Historia kiełków wiąże się z legendarnym cesarzem Chin, Shen Wungiem, twórcą pierwszego traktatu o właściwościach leczniczych roślin, z którego wiedzy korzysta współczesna medycyna chińska. Według lekarzy chińskich to właśnie natura obdarzyła kiełkujące ziarno niezwykłą energią leczniczą.

Kiełki dostarczają wszystkiego, co najtreściwsze. Magazynują składniki odżywcze dla rozwijającej się rośliny, dlatego zawartość wielu witamin (A, C, E, PP i witamin z grupy B), a także składników mineralnych (potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, siarki) jest w nich kilkakrotnie większa niż w ziarnach, z których zostały wyhodowane.

Ziarna do kiełkowania najlepiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością, wybierając tylko te, które są niepopękane. Należy je wysypać na talerzyk wyłożony wilgotną ligniną lub wsypać do słoika (2 łyżki stołowe) i zalać przegotowaną zimną wodą. Gdy napęcznieją, wylać wodę i przykryć słoik gazą, pozostawiając go w chłodnym miejscu. Najlepsze do jedzenia są kiełki o długości 2–3 cm, uprzednio wypłukane w ciepłej wodzie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW