Przyprawy dodawane do potraw nie tylko poprawiają ich smak. Jest coraz więcej badań naukowych, z których wynika, że przyprawy mają bardzo dobry wpływ na nasz stan zdrowia. Szczególnie te, które pochodzą z egzotycznych krajów.

 

Kardamon

KardamonTo przyprawa pochodząca z Indii. Ma słodkawy, odświeżający smak i zapach. Ziarenka kardamonu w kuchni używane są przede wszystkim do podniesienia walorów smakowych deserów. Do dań głównych dodaje się je głównie po to, żeby nadać im odpowiedni aromat.

Ale kardamon ma także działanie prozdrowotne. Jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, a także pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Kardamon jest bogaty w przeciwutleniacze, co jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Biochemistry and Biophysics” udowodniły, że spożywanie kardamonu może pomóc w obniżeniu skurczowego oraz rozkurczowego ciśnienia krwi.

Najprostszą metodą codziennego stosowania kardamonu jest dosypywanie szczypty przyprawy do filiżanki herbaty. Lekko cytrynowy aromat kardamonu wzbogaci jej walory smakowe. Zastąpi cytrynę.

 

Imbir

ImbirJest on znany jako przyprawa będąca naturalnym antybiotykiem. Jest to korzeń znany od tysięcy lat, podczas których stosowano go jako uniwersalną przyprawę do potraw. Działa bardzo dobrze na trawienie, poprawia odporność organizmu oraz eliminuje stany zapalne. Ostatnio przeprowadzone badania dowodzą, że imbir jest bardzo dobry dla osób z cukrzycą.

Okazuje się, że imbir może zmniejszać poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Badania potwierdzające lecznicze działanie imbiru prowadzono na 88 pacjentach, którzy od przynajmniej 10 lat żyją z cukrzycą typu 2. Uczestnicy otrzymywali trzy gramy suchego proszku imbiru w kapsułce lub placebo. Po 8 tygodniach pacjenci otrzymujący imbir mieli znacznie obniżony poziom glukozy we krwi na czczo – ze 171 mg/dl do 150 mg/dl. Za to w grupie pacjentów przyjmujących placebo poziom cukru wzrósł. Jak widać – warto spożywać od 3 do 4 gramów imbiru dziennie, bo przynosi to zauważalny efekt terapeutyczny.

 

Kurkuma

KurkumaJest ona chyba najlepiej i najbardziej wszechstronnie przebadaną przyprawą. Posiada właściwości lecznicze silniejsze od wielu syntetycznych leków. Badania wykazał, że kurkuma jest tak samo skuteczna jak prozac i imipramina w przypadku leczenia depresji. Z kolei porównanie z aspiryną wykazało, że kurkuma posiada te same efekty przeciwpłytkowe, może też pomagać w zwalczaniu stanu zapalnego stawów. Kurkuma jest również przydatna dla cukrzyków lub osób, którym cukrzyca zagraża. Kurkumina – substancja czynna zawarta w kurkumie – jest wielokrotnie skuteczniejsza w wychwytywaniu glukozy i hamowaniu jej produkcji od metforminy – znanego leku przeciwcukrzycowego. Ponadto – kurkumina jest tak samo silna, jak kortykosteroidy, które są stosowane w leczeniu astmy oraz tocznia. Żółta przyprawa okazała się skuteczna też w obniżaniu cholesterolu oraz w redukcji stresu oksydacyjnego.

 

Cynamon

CynamonTo bardzo popularna przyprawa kuchenna, nadająca potrawom charakterystyczny korzenny smak – m.in. wypiekom. Jej wykorzystywanie w celach medycznych sięga czasów starożytnych. W przeszłości stosowano ją do leczenia chorób układu oddechowego, dolegliwości ginekologicznych oraz na problemy trawienne.

Obecnie prowadzone badania wykazały, że cynamon ma wpływ na poziom glukozy we krwi i że może stanowić cenne wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami, ponieważ zwalcza zły cholesterol.

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie