ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 2 szklanki rosołu (bulion)
  • 100 g gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, suszony majeranek

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Dobrze umyte ziemniaki gotować w mundurkach około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
  • Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w grube talarki.
  • Pory zblanszować 3–5 minut w połowie szklanki lekko osolonej wody.
  • Ułożyć warstwami ziemniaki razem z porami w płaskim naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotować sos: dwie łyżki masła lub margaryny rozgrzać w naczyniu, wsypać mąkę i szybko rozprowadzić.
  • Stopniowo wlewać rosół i śmietanę, stale mieszając. Sos doprawić curry i solą.
  • Całość polać przygotowanym sosem curry, posypać kminkiem i majerankiem.
  • Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW