Składniki:

  • 3–4 duże pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 6 kromek ciabatty
  • 4 szklanki rosołu drobiowego z kostki
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć nasady ogonków, a miąższ pokroić w niewielką kostkę.
  • W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, dodać pomidory, słodką paprykę, oregano i bazylię, wszystko dusić 5 minut.
  • Dodać 3 porwane kromki ciabatty, wlać wino i rosół drobiowy – gotować 20 minut, a następnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  • Pozostałe kromki ciabatty pokroić w kosteczkę i zrumienić na reszcie oliwy.
  • Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami i odrobiną ostrej papryki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW