Składniki:

  • 25 dag pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 300 ml śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 6 szklanek wywaru jarzynowego lub wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
  • Na rozgrzanym maśle (2 łyżki) smażyć grzyby, cebulę, łyżeczkę posiekanej naci pietruszki i sok z cytryny na małym ogniu przez 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
  • W garnku stopić pozostałe 2 łyżki masła i wymieszać z mąką. Ciągle mieszać, aż zasmażka nabierze złotego koloru.
  • Powoli wlewać wywar lub wodę do zasmażki i ciągle mieszając, gotować przez 10 minut na małym ogniu.
  • Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku, gotować jeszcze 10 minut, a potem przestudzić.
  • Śmietanę rozprowadzić zupą, wlać do garnka i podgrzewać całość przez 10 minut.
  • Można podawać z grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW