ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 1/4 kg szparagów
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 4 plasterki wędzonego łososia norweskiego
  • sól, cukier
  • grzanki z bułki paryskiej

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Szparagi umyć, oczyścić, odkroić główki, pozostałe części drobno pokrajać, zalać 2 szklankami wrzącej wody, osolić, dodać szczyptę cukru i gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować główki.
  • Gdy pokrajane szparagi będą miękkie, przetrzeć przez sito, zagotować, zagęścić mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami mleka i dodać pozostałe mleko.
  • Po zagotowaniu odstawić, dodać ugotowane główki szparagów, żółtka wymieszane ze śmietanką i drobno posiekaną zieleniną.
  • Przyprawić solą do smaku.
  • Podawać ze zwiniętą roladką z wędzonego łososia i grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW