ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Żywność liofilizowana szturmem podbija światowe rynki. Stała się idealnym rozwiązaniem dla kosmonautów, sportowców wyczynowych oraz turystów. Jest lekka w transporcie i łatwa do przyrządzenia. W jaki sposób się ją przygotowuje?

 

Żywność liofilizowana to taka żywność, która jest konserwowana metodą liofilizacji, czyli poprzez sublimacyjne suszenie zamrożonych produktów spożywczych. Krótko mówiąc, z pożywienia usuwana jest woda (od 70 do 96 proc.). Proces ten pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych oraz smakowych, a także na długie przechowywanie oraz łatwe przygotowanie do spożycia w dowolnym momencie.

Metodę liofilizacji po raz pierwszy zastosowano podczas drugiej wojny światowej, gdy amerykańskie wojsko transportowało osocze krwi w rejony walk. Jednak dopiero w latach 60. ubiegłego wieku użyto jej do konserwowania żywności.

Reklama

 

Zalety

Do niewątpliwych zalet żywności liofilizowanej można zaliczyć:

  • łatwość przyrządzania oraz oszczędność czasu i energii – żywność tego typu wystarczy zalać wodą i odczekać chwilę, by produkt zmienił się w pełnowartościowy posiłek
  • jej wagę – żywność ta jest lekka, gdyż zawiera zaledwie około 10 proc. swojej pierwotnej masy (jedzenie nie traci przy tym barwy, smaku, kształtu ani żadnych wartości odżywczych)
  • możliwość jej przechowywania nawet przez wiele lat bez uszczerbku na jakości – proces liofilizacji usuwa bowiem z pożywienia zanieczyszczenia mikrobiologiczne

 

Wady

Największą wadą produktów tego typu jest ich cena. Niestety, koszty wytwarzania oraz zakup i utrzymanie sprzętu potrzebnego do liofilizacji są wysokie. Kolejnym czynnikiem, który można zaliczyć na niekorzyść tego typu żywności, jest jej wrażliwość na wilgoć (wymaga ona przechowywania w miejscu suchym).

 

Dla kogo?

Początkowo żywność liofilizowana była produkowana dla kosmonautów. Z czasem stała się ona również niezastąpionym ekwipunkiem podróżników. Ceniona jest także przez osoby czynnie uprawiające sport (wspinaczki górskie, trekking, żeglarstwo) oraz przez rowerzystów.

 

Produkty i sprzedaż

Sklepy oferujące żywność liofilizowaną mają w swoim asortymencie między innymi risotto, gulasz, jajecznicę, makaron z różnego rodzaju sosami, zupy, a także musli czy owoce. Wszystko jest zapakowane w lekkie i płaskie torebki. Produkty te można kupić zarówno w specjalistycznych sklepach stacjonarnych (turystycznych lub sportowych), jak i w sklepach internetowych.